vrijdag 9 maart 2012

Geheimzinnig

Wat is er leuker dan een geheimzinnige brief over een spel dat je kunt winnen. Een poosje geleden bedacht ik een plan om mijn familieleden te verrassen.


Nodig:
-veel fantasie
-een nieuw e-mailadres
-computer met printer
-enveloppen+postzegels
-stalen zenuwen


Wat krijg je er voor terug:
-een hoop lol voor jezelf
-een hoop lol voor familieleden.


In januari kregen de familieleden van het gezin waar ik uit kom, allemaal een brief. Deze begon zo:"Dit is een spel. Jij bent één van de deelnemers. Bij deze brief vind je een woord. De andere deelnemers hebben ook een woord. Deze woorden vormen samen een zin. Er is één woord dat twee keer gebruikt moet worden in de zin. Zorg dat je de zin op tijd hebt gevonden."

Alle volwassen familieleden werden uitgedaagd uit te vinden wie de andere deelnemers waren, en hen dan hun woord af te troggelen. Wie als eerste de zin had gevonden en goed in elkaar had gepuzzeld, wist hoe hij verder moest. De zin was namelijk: "Stuur als eerste deze zin naar de derde dochter van André, dan is de taart voor jou."
Er was een e-mailadres waarop ze vragen konden stellen. Als ze dit deden, kregen ze antwoord van mij onder een pseudoniem. Dit was een anagram van mijn naam. 

Heel spannend om onder een pseudoniem deze brieven op de post te doen. Niemand wist natuurlijk dat het bij mij vandaan kwam en bovendien had ik zelf ook woorden de wereld in de sturen. Zij het verkeerde woorden. Als een soort mol, zou ik dan ook het spel saboteren. De deelnemers waren op de hoogte van een mol, maar natuurlijk niet van de identiteit van deze mol. Hier konden ze achter komen als ze mijn anagram ontcijferd hadden.

Op de dag dat de brief zeker moest zijn aangekomen bij de deelnemers, werd ik direct al gebeld door een zus. Of ik ook niet een brief had gekregen? Ja zeker, zei ik, en ik deed natuurlijk net of ik zelf ook aan het zoeken was. Een beetje onzeker doen en doen of je zelf ook niet alles begrijpt, doet wonderen. Al moet ik zeggen dat het rot is, dat je glashard liegt en de boel nept.

Nadat er veel was onderhandeld, er veel heen en weer gebeld was tussen de familieleden en veel geheimzinnig gedoe het revue gepasseerd was, kreeg ik drie brieven met het antwoord van de puzzel: de zin die bestond uit alle woorden. Er waren dus drie winnaars! Deze mensen kregen allemaal een halve taart.

De echte winnaar was natuurlijk mijn broer. Hij had de brief wat later gekregen en bedacht dat hij nooit de anderen meer kon inhalen. Hij heeft bij meerdere mensen zijn woord verkocht voor een halve appeltaart. Zo heeft hij ongeveer twee-en-een-halve appeltaart bij elkaar onderhandelt... slim!

Het is een spel waar je behoorlijk over na moet denken, maar ik heb een heleboel lol gehad. En de familieleden ook. Weet je direct wie er fanatiek zijn!

3 opmerkingen:

 1. Wauw!!! Dit is typisch een spel voor jullie familie!
  Echt een leuk idee... vraag me af of het bij ons zal gaan werken... (maar als ze hier ook meelezen is dat natuurlijk weer jammer...)

  Liefs van ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. he dit lijkt me super leuk, maar ik snap het niet helemaal... mag ik je mailen voor meer uitleg?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een ontzettend leuk idee! Spannend, vooral ook voor jou, denk ik!
  Fijn weekend!
  Helene

  BeantwoordenVerwijderen