zondag 5 mei 2013

Mijmijn hart

De laatste paar dagen klonk hij weer veelvuldig in Nederland: Het Wilhelmus. Ik ben er ontzettend fan van. Al van kleins af aan vind ik het een mooi lied, maar het is echt voor me gaan leven toen ik er samen met een medestudent een afstudeerscriptie over schreef.
We gingen naar Delft, op onderzoek uit. We ontdekten wie Willem nou eigenlijk was. We plozen de vijftien verzen helemaal uit en ontdekten hoe mooi Christelijk ons volkslied is.
Ik nam me in mijn enthousiasme voor, om alle vijftien verzen uit mijn hoofd te leren. Maar dat is er helaas nooit van gekomen.

Er is een ding dat me al jaren stoort. Dat gaat eigenlijk niet over het lied zelf, maar om hoe het gezongen wordt. En dan met name vers 6. De tekst en wijs passen prachtig bij elkaar. Wie is er dan zo raar geweest om "die mij mijn hart doorwondt"  te verbasteren in "diehie mijmijn hart doorwondt"? (Wat is dat überhaupt: mijmijn hart?)
Blijkbaar zingt het lekker, want inmiddels is het zo populair dat de helft van het Nederlandse volk niet meer beter weet. En dat is jammer, want de zin paste zo mooi, zonder versnellingen of dubbele nootjes! 

Mocht je er nooit over nagedacht hebben, doe dat dan eens en zing asjeblieft volgend jaar het volkslied mee- gewoon zoals tie hoort.

Zo, dat moest even. Het gaat me gewoon aan mijmijn hart!

7 opmerkingen:

 1. Oepsie ik zal het nooit meer doen (al weet ik eigenlijk niet precies hoe ik het zing)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dit is me uit mijmijn hart gegrepen, ik ga em op FB plaatsen, want ik zing in mijn eentje altijd heel hard de goeie manier, maar niemand wil luisteren!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Moet je oprecht zeggen, dat ik niet verder kom dan het eerste couplet en niet eens wist van die zin. Wel heel bijzonder hoor, dat je dat ooit helemaal uitgezocht hebt.
  Liefs
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 4. haha nou ik ben het natuurlijk helemaal met je eens!!! vanmorgen in de kerk lette ik er nog op!
  x elianne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind (vond?) altijd dat 'mij' er wel afkan ...
  "Dieie ( ;-) ) MIJN hart doorwondt - óók heel duidelijk zingend, net als Anne Lies ... helaas ... !!
  Groetjes, Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 6. haha...je bedoelt alstjeblieft....toch? Ik doe met je mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. oh ja...en een patroontje van flessedoppenhaakwerk heb ik niet...maar volgens mij kun je dat zelf uitdokteren... meerderen en daarna weer minderen... als je een patroon bedacht hebt, horen we het wel...(slim he, dat heet nou delegeren)

  BeantwoordenVerwijderen