woensdag 14 november 2012

AVI-lezen

Vroeger heette dat niveau lezen, maar nu is het al jaren AVI-lezen: een regelmatig terugkerend onderdeel van het schoolleven. En na vandaag heb ik ze weer allemaal getoetst: de kinderen op school. Wat een feest is dat!

Nee, niet echt voor die kinderen die met bange ogen naar mijn uitleg zitten te luisteren. Op mijn vraag: "Vind je het spannend?", reageren ze vertwijfeld met: "een beetje", maar ik zie de gefixeerde ogen en verkrampte vingers. 
Gelukkig zijn er ook kinderen voor wie het helemaal niet eng is. Zo verzucht er eentje: "Ik hóu van lezen!" en ze straalt. Prachtig!

En dan de woorden die gefabriceerd worden, omdat ze door-door-door moeten lezen. Er ontstaat in zo'n toetsperiode een heel nieuw woordenboek. Ooit gehoord van spectacularisch?
Bij het woord jam leest een erg jonge lezer -die het overigens helemaal snapt- "jam" (op z'n Nederlands), er volgt een grinnikje en dan "zjem". Ook de tweede keer in de tekst, ziet hij de humor er van in.

Hoe fascinerend is lezen! Waarom kan het ene kind het als vanzelf en blijft het voor een ander een dagelijks struikelblok? Ik weet het niet en ik heb erg met ze te doen, die het lastig vinden. Het belangrijkste blijft dat elk kind, dat getoetst wordt, wordt gezíen. Ze doen allemaal zo hun best. Of ze nou kunnen lezen of niet.

10 opmerkingen:

 1. Hai Maria!
  Daar ben ik het helemaal mee eens! Kinderen móeten ook zoveel kunnen en worden zoveel getest. Ik vraag me af of dat wel goed voor bijvoorbeeld de faalangst-kinderen is....
  Volgens mij ben jij een heel goede juf!
  Fijne dag,
  Helene

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat jij met respect praat over je leerlingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De kids mogen heel blij zijn met zo'n lieve en betrokken juf!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een ontzettend LIEF stukje... ik hoop dat al mijn kinderen een juf als jij zullen treffen....mama

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heerlijk stukje, ik kan me je enthousiasme helemaal voorstellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi stukje! Alle drie mijn zoons zijn ernstig woordblind. De jongste volgt nu een dyslexie-trainig. Hij is gelukkig heel leergierig; ik lees dus ontzettend veel voor :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. het gaat lekker met jouw volgers! Leuk hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb je een award gegeven. ( zie mijn blog)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat vertel je dat ontzettend mooi, Maria! Zo vol liefde en begrip voor de kinderen! Alle juffen moesten zo zijn!
  mama

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha dit moet Martijn lezen! Ik zeg altijd zjem en hij vindt dat het sjem is... we komen er nog niet uit ;-)

  BeantwoordenVerwijderen